Välkommen till konstutställningen Varma minnen? Historier om hemmets uppvärmning från då och nu där konst och forskning möts för att väcka tankar och dialog om hur uppvärmning påverkar våra liv, och hur våra liv förändrats i takt, och i otakt, med teknikutvecklingen.
I utställningen möts dåtid och nutid, verkligt och overkligt, för att skapa ett öppet utrymme för reflektion kring vår samtids uppvärmning – och hur framtidens värmesystem kan se ut.
Vernissagen hålls mellan kl. 16-18 måndagen den 2 december på Nobel21.
Då bjuds allmänheten in att ta del av utställningen, mingla, och göra sina röster hörda med inspel från forskarna i projektet och Sofia Hedén, kommunalråd med ansvar för miljö och service i Malmö stad.
"Varma minnen? Historier om hemmets uppvärmning från då och nu" baseras på forskningsprojektet Blicka bakåt för att se framåt: en social och kulturell historia av hemmets uppvärmning (JustHeat) som bedrivs vid Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet.
JustHeat är ett tvärvetenskapligt projekt som bygger kunskap om hur tidigare värmeomställningar har påverkat oss på personliga, sociala och känslomässiga plan genom att samla in människors berättelser och minnen kring att hålla sig varma hemma genom livet.
När: mån 2 dec – fre 6 dec, kl 12-18, eller efter bestämd/bokad tid
Vernissage: mån 2 dec kl 16-18
Kontakt: jenny.von_platten@iiiee.lu.se
Om utställningen
Tekniken för hur vi värmer upp våra hem har genomgått stora förändringar genom åren, vilket har påverkat uppvärmningens roll och plats i våra vardagsliv.
Med skiftet från traditionella metoder till moderna system har våra dagliga rutiner stöpts om, ansvarsområden mellan familjemedlemmar bytts ut, och nya dörrar har öppnats för hur vi använder våra hem.
Den här utställningen utforskar hur människor har upplevt de här förändringarna baserat på muntliga historier som samlats in runtom i Sverige inom ramen för forskningsprojektet JustHeat.
Utställningen är framtagen av bildkonstnären och filmaren Ram Krishna Ranjan och energiforskaren Jenny von Platten som har samarbetat för att överskrida sina discipliner och spränga traditionella gränser mellan konst och forskning. Istället för att Ram på egen hand ska svara på berättelserna har de valt att arbeta konstnärligt tillsammans och blanda sina analytiska metoder för att skapa ett gemensamt gensvar och uttryck. Kanske fångas på så sätt fler, andra, eller annars dolda nyanser av mänskliga upplevelser.
Istället för att enbart återge de minnen och reflektioner som framkommit i de muntliga historierna innehåller utställningen också konstnärliga inslag för att berika berättelserna. Konstverken bygger på berättelserna; ibland är de direkt återgivna och andra gånger har kreativa ingrepp skett för att överskrida berättelsernas omedelbara betydelse och inverkan. Den här metoden kallas för kritisk fabulering och är ett sätt att kreativt utveckla delar av berättelserna; dels för att lyfta fram känslomässiga och sensoriska dimensioner, dels för att koppla dem till bredare politiska och sociala sammanhang.
Utställningen innehåller ett flertal komponenter, såsom text, installationsobjekt, projektioner på element, videodagböcker och tidslinjer. De olika komponenterna speglar eller är inspirerade av de teman och känslor som Ram och Jenny fann betydelsefulla utifrån sina respektive angreppssätt. Det konstnärliga tillvägagångssättet som mobiliseras i utställningen flätar på så sätt samman personliga, politiska och sociala dimensioner, och överbryggar avståndet mellan de muntliga historierna och konstnärens och forskarens egna erfarenheter.
I det här spelet mellan då och nu, verkligt och overkligt, skapas ett nytt utrymme för reflektion kring vår samtids uppvärmning – och hur framtidens värmesystem kan se ut.
Om projektet
Blicka bakåt för att se framåt: en social och kulturell historia av hemmets uppvärmning (JustHeat) är ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som utforskar hur tidigare värmeomställningar har påverkat oss på personliga, sociala och känslomässiga plan.
Detta görs genom att samla in muntliga historier där människor berättar om sina minnen och reflektioner kring att hålla sig varma hemma genom livet. Med teknikutvecklingen har många aspekter av att hålla sig varm hemma blivit lättare och renare, men ibland på bekostnad av andra faktorer i den mellanmänskliga tillvaron. Trots det berättas ofta historier om teknikutveckling med fokus på just tekniken i generella narrativ om hur nya uppvärmningsmetoder lett till mer effektiv, bekväm och hållbar värme.
Syftet med JustHeat är att utöka det här historieberättandet. Genom att samla in människors minnen från tidigare värmeomställningar kan vi plocka fram fler nyanser i historien om uppvärmningens utveckling och lära oss om de vinster, förluster, och orättvisor som uppstått längs vägen. Med en bredare förståelse för vårt förflutna – och vår samtid – kan framtidens hållbara värmesystem bli mer rättvisa, inkluderande och eftersträvansvärda, så att de både tillåter och motiverar människor att vara en del av omställningen.
JustHeat sträcker sig över Sverige, Rumänien, Storbritannien och Finland och har totalt samlat in över 200 muntliga historier genom djupgående intervjuer. Projektet är genuint tvärvetenskapligt och integrerar konst och forskning för att skapa en helhetsförståelse för hur människor upplevt värmeomställningar runtom i Europa, och hur vardagslivet påverkats beroende på vem du är och var du bor. I alla fyra länder har en lokal konstnär utsetts för att svara på de historiska berättelserna och skapa utställningar som kan öppna upp för samtal och reflektion kring framtidens hållbara värmesystem.
Mer om JustHeat och publikationer från projektet finns här: https://portal.research.lu.se/sv/projects/looking-back-moving-forwards-a-social-and-cultural-history-of-hom